E.Hartikainen Oy - 50 vuotta!

Hartikaisen Allis 16 -telapuskutraktori lähes viidenkymmenen vuoden takaa.

Yrityksen alkuvuodet olivat luontaisen kasvun aikaa

 

Yritys sai alkunsa vuonna 1965 Ensio Hartikaisen aloittaessa urakointia Outokummun seudulla maarakentamisen tietyökohteissa ja kaivoksilla. 

Jo yrityksen alkuvuodet olivat menestyksekkäitä. Yritys kasvoi kuin luonnostaan. Urakoitiin metsäteiden rakentamisessa ja valtion ratapiireissä. Erityisesti 1970 luvulla rakennettiin valtakunnan metsätieverkostoa, jonka hyödyistä nauttii vielä nytkin suomalainen metsätalous.

70-luvulle tultaessa yritys työllisti jo parisenkymmentä henkilöä.

Hartikaisen ensimmäinen hydraulinen Poclain-kaivukone Vuonoksen kaivoksella 1970-luvulla.
Koneen vieressä Ensio Hartikainen.

Merkittäviä kaivosurakoita jo 70-luvulla

 

1970-luvun alkupuoli oli maarakennusalalla kasvun ja kehityksen aikaa.  Hartikaisella urakointiin tietyökohteiden rakentamisessa ja kiinnostuttiin myös kaivosurakoinnista.

Vuonna 1971 yrityksen ensimmäinen kaivosurakkakohde sijaitsi Outokummun Vuonoksella, jossa hoidettiin louheenkuormausta ja –kuljetusta.  Myöhemmin kaivosurakoita löytyi kauempaakin; Oulun seudulta Pyhäsalmelta sekä Siilinjärven apatiittikaivoksilta. Siilinjärvellä urakoidaan edelleen. 70-luvulla yritys jatkoi tasaista kasvuaan.

Pääkonttori siirtyi Joensuuhun vuonna 1979.

 

Ensio Hartikainen ja Witraktorin Scott Krieger Caterpillar 992:n vierellä Siilinjärven kaivoksilla vuonna 1982.

1980-luvulla kaivosurakointiin hankittiin järeää kalustoa. Kuvassa silloinen pohjoismaiden suurin kaivukone Liebherr R 994.

Valtateiltä ja kaivoksilta matka jatkuu autokauppaan

 

70-luvun lopulla solmittu Siilinjärven kaivosurakka vaikutti Hartikaisen konekannan kasvattamiseen merkittävästi. Myös henkilökunnan määrä kasvoi. Yksittäiset urakat työllistivät jo kymmeniä työntekijöitä.  1980-luvulla lähdettiin urakoimaan tehtaan pohjia ja moottoritietyömaita. Tuolloin hankittiin ensimmäiset poravanut Lahden Vt5-työmaalle vuonna 1986. Samoihin aikoihin urakoitiin myös Haminan satamassa, jossa louhintatyöt olivat varsin mittavat.

 

 

Nyt jo 30 vuoden mittainen matka autoliiketoiminnassa sai alkunsa 80-luvun puolivälissä. Ensio Hartikaisen ajatus toiminnan aloittamisesta autokaupassa konkretisoitui. Autoliiketoiminta päästiin aloittamaan väliaikaisissa tiloissa Walforssinkadulla Joensuussa 3.9.1984. Jo seuraavan vuoden keväällä 1985 valmistuivat Pamilonkadun uuden autoliikkeen tilat.

1985 juhlittiin uuden autotalon avajaisia Pamilonkadulla Joensuussa.

Ensio Hartikainen luovuttamassa ensimmäistä yhtiön myymää henkilöautoa vuonna 1984, joka oli Saab 900 Gli.

Kasvu Suomen 500 suurimman yrityksen joukkoon

 

90-luvulle tultaessa oli Hartikaisen maarakentamisen konekalusto yksi maan parhaimmista. Järeän kaluston soveltaminen kaivoskäytöstä tieurakointiin oli yritykselle tärkeä etu. Urakoiden läpimenoajoissa säästettiin aikaa ja tuottavuus kasvoi.

 

90-luvun laman jälkeisen ajan suurimmat kohteet olivat Kirkniemen paperitehtaan pohjatyöt 1994-1995, Pahtavaaran kaivoksen rakentaminen ja kaivostuotannon louhinta- ja louheensiirtotyöt sekä Vt5 Lahti-Mäntsälä välinen tieurakka ja Helsinki-Vantaan kiitotie 3:n pohjatyöt.

 

Autoliiketoiminnan osalta yrityksessä katsottiin tulevaan ja yhtiöön saatiin useita uusia piiriedustuksia. 90-luvulla yhtiö kasvoi merkittäväksi monimerkkiautotaloksi, kun uusina edustuksina taloon tulivat Mercedes-Benz, BMW, Honda, Nissan, Jeep, Chrysler, Hyundai, Land Rover ja Peugeot. 

Vaikka lama koetteli valtakunnan taloutta, yritys investoi autoliiketoimintaan ostamalla uusia autoliikkeitä; Joensuun Ford-liikkeen Kemiläinen Oy:ltä ja Veho Oy:n monimerkkiliikkeen Kajaanissa.

2000-lukua lähestyessä yhtiö työllisti yli 340 henkilöä ja yrityksen liikevaihto oli noin 69 miljoonaa euroa.

 

Järvenpään ja Lahden välinen moottoritietyömaa oli yksi 90-luvun mittavimpia urakkakohteita.

Toimitusjohtaja Ensio Hartikainen ja Veho Groub Ab:n toimitusjohtaja Juha Voittis allekirjoittivat sopimuksen Kajaanin autoliiketoiminnan siirtymisestä Hartikaiselle vuonna 1995.

Mika Häkkisen formula-auto esittelyssä Joensuussa 12.11.1999.

Väkeä liikkeellä 90-luvun autonäyttelyssä.

Nuoren sukupolven johdolla kehitys jatkuu

 

2000-luvulle tultaessa maarakennuksen kehitys kulki tasaisen nousujohteisesti  ja laman aikaiset näkymät voitiin jo jättää taakse. Helsinki-Vantaan kiitotie 3:n maarakennustyöt valmistuivat vuonna 2000.

 

Maarakennuksen urakoi useilla teollisuuden pohjarakennustyömailla ja kaivoksilla. Polvijärven Horsmanahon ja Pehmytkiven kaivoksilla aloitettiin urakoinnit. Mukaan tuli myös Olkiluoto 3:n maarakennustyöt Eurajoella sekä Talvivaaran infra-työt.

 

Konekanta kasvoi merkittävästi ja yhtiö nimettiin kalustomäärältään Suomen suurimmaksi yksityiseksi maarakennusyritykseksi vuonna 2004.

 

Autoliiketoiminnassa toiminta laajeni Kuopioon ja Iisalmeen, kun yhtiö osti Auto Putkolan koko liiketoiminnan. Hartikainen sijoitti liiketoimintaan merkittävästi rakentamalla molemmille paikkakunnille uudet, nykyaikaiset autotalot vuonna 2006.

 

Neljällä paikkakunnalla toimivan viiden autoliikkeen laadun seurantaan panostettiin ja yhtiölle myönnettiin ISO 9001:2000 laatusertifikaatti vuonna 2007.

 

Yhtiössä toteutui vuonna 2005 sukupolvenvaihdos ja Ensio Hartikaisen poika Arto Hartikainen nimitettiin yhtiön johtoon. Hallituksen puheenjohtaja ja yrityksen perustaja Ensio Hartikainen sai urastaan tunnustusta ja  vastaanotti kauppaneuvoksen arvon vuonna 2008.

 

Vuodesta 2002 lähtien yhtiö on luokiteltu vakavaraisuudeltaan parhaimpaan kolmen A:n luokkaan.

Konekanta kasvoi merkittävästi 2000-luvulla. Hitachi EX1900 hankittiin Siilinjärvelle keskeytymättömään kolmivuorotyöhön.

E. Hartikainen Oy investoi vuonna 2011 merkittävästi uuteen tuotantokalustoon Siilinjärvelle. Maailman ensimmäinen CAT6030-kaivukone on suurin koskaan Suomeen toimitettu Caterpillar, kuten myös samaan kauppaan kuulunut pyöräkuormain CAT993K. (Kuva: Sanomalehti Karjalainen, lehtikuva.)

E. Hartikainen Oy 2010-luvulla

 

Yrityksen menestyksen kulmakivenä on ollut tekemisen rehtiys ja luotettavuus. Se on luonut vahvan pohjan pitkäkestoisiin asiakassuhteisiin sekä maarakennuksessa että autokaupassa.

Mittavasta liiketoiminnasta kertovat osaltaan tunnusluvut. Juhlavuonna arvioidaan siirrettävän
50 miljoonaa tonnia louhetta urakoinnin työmailla. Autoliiketoiminnassa 68.000 myydyn uuden ja vaihtoauton määrä ylitettiin vuoden 2014 puolella.

 

Tänään yhtiön maarakennuksen liiketoiminnan painopiste on keskittynyt kaivosurakointiin erityisesti Itä-Suomen alueella kuten Siilinjärvellä sekä Kevitsassa Sodankylässä.

Maarakennuksen liiketoiminnassa työturvallisuuteen kiinnitetään huomioita enenevässä määrin. Tästä yhtiö on saanut tunnustusta ja vastaanotti joulukuussa 2014 Pohjola-vakuutusyhtiön myöntämän työturvallisuuspalkinnon.

Vuosikymmenien aikana yritys on kasvanut merkittäväksi työllistäjäksi keskeisillä toiminta-alueillaan Itä-Suomessa ja Kainuussa. Tänään yhtiössä työskentelee yli 640 ammattilaista maarakennuksen urakkakohteissa ja viidessä autoliiketoiminnan toimipisteessä.

Pitkäjänteinen toiminnan laadun kehittäminen on tuonut tunnustuksia vuosien varrella maakunnan, valtakunnan ja kansainvälisellä tasolla.

Tunnustukset vuosien varrelta

 

1991

Yrityspalkinto

Joensuun kaupunki

 

1996

Maakunnan Vuoden Yrittäjä
Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry

 

1998

Tömppä
Maarakennusalan Neuvottelukunnan palkinto

 

Ford asiakaspalvelupalkinto
Ford Chairman’s Award Europe, Middle East, Africa

 

Vuoden Veho-liike, Autotalo Hartikainen Kajaani
Oy Veho Ab

 

 

2000

Ford asiakaspalvelupalkinto
Ford Chairman’s Award Europe, Middle East, Africa

 

2006

Ford asiakaspalvelupalkinto
Ford Chairman’s Award Europe, Middle East, Africa

 

2012

Paras jälleenmyyjäketju
AutoBild Suomi Palvelu 1

 

Ford asiakaspalvelupalkinto
Ford Chairman’s Award Europe, Middle East, Africa

 

2013

Vuoden kouluttajayritys
Pohjois-Karjalan kauppakamari, Itä-Suomen yliopisto,
Karelia ammattikorkeakoulu, P-K:n koulutuskuntayhtymä

 

2014

Turvallisuuspalkinto 2014 (E. Hartikainen Maarakennus)
Pohjola Vakuutus Oy

 

Ford asiakaspalvelupalkinto
Ford Chairman’s Award Europe, Middle East, Africa